I sommer leste jeg en gledelig nyhet fra forskningens verden. Skjønt, en nyhet var det vel strengt tatt ikke. Det var heller en bekreftelse på ting vi visste fra før. Men alt er mye tryggere når det er bekreftet av forskere.

Moderne forskning bekrefter nemlig at øl gjør underverker for kreativiteten. Og det skal visstnok være to øl, ikke én og ikke sju. Etter å ha drukket to øl er du nemlig på topp kreativt. Du slipper bitte litt hemninger, uten at du blir helt kake idiot. For selv om du kanskje er veldig kreativ også etter sju øl er det ikke nødvendigvis en positiv og konstruktiv kreativitet som kan brukes til noe.

Nå skal det vel være sagt at jeg strengt tatt kanskje ikke trenger enda flere unnskyldninger for å kunne ta meg en øl. Forskning viser jo stadig vekk at det er sunt med en øl eller to om dagen. Øl inneholder viktige vitaminer. Og viktigst av alt: Øl er godt. Som en ivrig hjemmebrygger av øl er jeg dessuten ofte nødt til å sjekke kvaliteten på ølet jeg produserer. Men støtte fra forskning skader jo aldri.

Så denne uka, da jeg torsdag ettermiddag fikk spørsmål om jeg kunne skrive denne petiten innen kl. 12 dagen etter, hadde jeg planen klar. Jeg visste ikke helt hva jeg skulle skrive om, men jeg hadde en klar formening om hvordan jeg skulle finne det ut. To øl for kreativitetens skyld! For vitenskapens skyld!

Da jeg kom hjem fra en altfor lang dag på jobb torsdag kveld benket jeg meg til i kjellerstua. Italia mot Nederland på lerretet og Frankrike mot Spania på iPaden. Og selvsagt godt, hjemmebrygget øl i glasset. I embetets medfør! Perfekt, spør du meg.

Tror du planen funka? Selvsagt gjorde den ikke det. Da jeg våknet i tretida natt til fredag var ølglasset fortsatt over halvfullt. Kampene var for lengst ferdige. Ifølge resultatene gikk jeg ikke glipp av noe, men jeg oppnådde heller aldri kreativt nirvana siden det meste av ølen aldri lesket min strupe. Og øl nummer to ble aldri tappet.

Så jeg får prøve igjen ved en senere anledning. Forsøket mitt ble jo ødelagt av at jeg sovnet. Men vitenskapens underverk er jo at den kan gjenskapes. Så fortvil ikke. For vitenskapens skyld skal jeg fortsette forsøkene til jeg får gjenskapt konklusjonen: To øl er bra for kreativiteten.

I mellomtida sa det seg egentlig selv hva jeg skulle skrive om denne gangen. Superenkel forskning viser at en halv øl ikke gjør underverker for kreativiteten, men godt er det.

(Denne petiten sto på trykk i Trønder-Avisa Pluss lørdag 6. september 2014.)