Som journalister sitter vi på veldig mye informasjon. Mye informasjon vi ikke får plass til. Men av og til er det veldig enkelt å dele denne informasjonen.

Jeg var i en slik situasjon denne uken da jeg skrev om elbiler i Bergen. Jeg hadde fått tilgang til et datasett som viste antall elbiler per 10.000 innbyggere i de største byene i landet – og utviklingen over tid.

[raw_html_snippet id=»elbiler-bilde»]

Dette er et enkelt datasett som sier veldig mye. Skal man forklare alt med ord blir det en veldig lang artikkel. Da hadde jeg to valg: enten bruke noen få momenter i teksten, eller vise fram dataene.

For å vise frem informasjonen snudde jeg meg til Google. Da kunne jeg presentere det hele slik:

[raw_html_snippet id=»elbiler»]

Dette er ikke vanskelig i det hele tatt. Faktisk er det mye enklere enn de fleste tror.

Datasettet jeg hadde var i Excel-format. Det er enkelt å importere i Googles regneark. Derfra er det få klikk til en veldig informativ og interaktiv graf.

Det første du gjør når du kommer inn i Google spreadsheats er å sørge for at du jobber med et regneark som har norsk formatering (altså komma som desimaltegn, ikke punktum som det er på amerikansk). Hele oppskriften følger i dette bildegalleriet:

Ser du? Ikke vanskelig i det hele tatt.

For å publisere grafen limer du inn HTML-koden på riktig sted. Hva som er riktig sted kommer an på hvilken plattform du er på.

PS: Hvis du, som meg, bruker WordPress på en egen server er det nokså enkelt når du først forstår hvordan. Med en plugin, nærmere bestemt Raw HTML Snippets, går det lett som en lek. Gjennom innstillingene i WP-panelet kan du legge til en HTML-kode, og deretter sette den inn i et blogginnlegg ved å sette inn

[*raw_html_snippet id="my-unique-id"]

(Selvsagt uten stjerna, det var den eneste måten å få pluginen til å ikke prosessere kommandoen på…)

Enkelt og greit, egentlig.