And Now for Something Completely Different: Timelapse-video fra Panamakanalen!

Jeg har aldri sett et mer imponerende byggverk enn Panamakanalen. «Anlegget var, da det ble bygget, blant de største og vanskeligste ingeniørprosjekter noensinne», står det på Wikipedia. Siden jeg ikke har ingeniørkompetanse nok til å påstå at det fortsatt er det, får jeg bare si at kanalen er sykt imponerende den dag i dag.

Gatun Locks, Panama Canal. (Foto: lyng883 / CC-By-2.0)

Gatun Locks, på den karibiske sida av Panamakanalen. (Foto: lyng883 / CC BY 2.0)

Det knappe året jeg bodde i Panama (august 2002 til juli 2003) presterte jeg å ikke dra for å se på slusene en eneste gang. Jeg kjørte over kanalen utallige ganger, ettersom jeg måtte krysse den for å komme meg inn til Panama City, men jeg så aldri slusene. Å kjøre Puente de las Americas («Bridge of the Americas») over kanalen er jo omtrent som å krysse ei vanlig elv eller noe slik…

I ettertid har jeg vært i Panama tre ganger. På begge de to første returene mine dro jeg for å se på slusene, og jeg angrer på at jeg ikke gjorde det den tredje gangen. Neste gang blir det helt sikkert en ny slusetur!

Men i mellomtida, mens jeg drømmer om Panama, har jeg sluppet løs geeken i meg. Med hjelp av Automator, QuickTime og litt kjapp videoredigering har jeg fanget opp 24 timer av kanalens liv. Autoridad del Canal de Panamá (Panama Canal Authority), de som har ansvaret for kanalen, har satt opp fire webkamera langs kanalen.

Miraflores-slusene like ved Panama City (Stillehavet), utvidelsesprogrammet, Puente Centenario («hundreårsbrua», ei bru som ble bygget etter mitt år der), og Gatún-slusene like ved Colón på den karibiske siden. Kameraene ved slusene er i «HD», altså 1024×768 pixler, mens de to andre er i 640×480 pixler.

Jeg satte opp Automator til å laste ned bilder fra kameraene én gang i minuttet, og lot den drive på i 24 timer. Totalt ble det 5026 bilder. Med litt redigering og 60 bilder per sekund ser ett døgn langs Panamakanalen slik ut:

PS: Naiv som jeg er la jeg på låta «Panama» av Van Halen. (Ikke fordi den har noe med landet Panama å gjøre, den handler faktisk om en bil, men fordi det var en av låtene vi spilte høyt da vi var på roadtrip i Panama i 2006. Så det så. Good times.) Men selvsagt ble jeg anklaget for å ha brutt copyrightlover i det jeg lastet opp. YouTube har visst en automatisk sanggjenkjenningsalgoritme av noe slag. Så da ble det noe crappy YouTube-musikk i stedet…