Fredrik Mandal

Små biter av verden – som jeg ser dem

Twittergeeking: bilder og URL-er

Av og til våkner geeken i meg. Da jeg så en bloggpost på bloggen til André Nordstrand (@takras) her om dagen våknet geeken skikkelig. På bloggen sin forklarer han hvordan han med hjelp av Twitter2Press legger ut twitterbilder på sin egen blogg i stedet for å legge de på tjenester som Twitpic eller yFrog. Lenken i twittermedlingen var også ganske snasen; http://takras.net/lnk/22b tok meg videre til http://takras.net/2009/10/twitter-bilder-til-bloggen/. Han hadde satt opp sin egen URL-forkorter, i stedet for å bruke bit.ly eller TinyURL eller lignende. Jeg ble rett og slett misunnelig, og geeken våknet for fullt.

Dermed satte jeg selvsagt opp Twitter2Press her på min egen blogg. Når jeg nå twitrer bilder havner de på min egen side, og jeg har full kontroll. Men fortsatt manglet jeg noe, nemlig kortere lenker.

Fra 60 til 15 tegn på elegant vis.

Fra 60 til 15 tegn på elegant vis.

Domenet mitt er ganske langt, med egen forkorter og hele greia hadde det blitt http://fmandal.com/u/[variabel]. 21 tegn pluss variabelen, som starter som ett tegn men det blir jo fort flere tegn. Riktignok har jeg også domenet fmandal.no, men vi hadde fortsatt vært på 20+ tegn.

Et kjapt whois-søk i terminalen viste meg fort at domenet «fma.no» var ledig. Domeneshop to the rescue. Jeg hadde tenkt å lage min egen URL-forkorter, men med litt googling fant jeg YOURLS – Your Own URL Shortener. GPL-lisens, rimelig rett fram å sette opp, og på Lifehacker er det en veldig rett fram forklaring.

Summen? Jeg kan nå twitre et bilde med Tweetie 2 på iPhonen, få bildet publisert på bloggen min og en URL av typen http://fma.no/0. Nice.

I Tweetie 2 må du stille inn Image Service og URL Shortening. Image service var ganske selvforklarende, instruksjonene får du når du installerer tillegget. URL Shortening var derimot litt knotete. Skal du sette det opp på ditt eget domene er det denne adressen som gjelder: «http://X/yourls-api.php?username=Y&password=Z&action=shorturl&format=simple&url=%@», hvor X, Y og Z selvsagt må byttes ut.

Du trenger ikke å passordbeskytte det, men jeg valgte å gjøre det slik. Har du ikke passordbeskyttelse trenger du selvsagt ikke username og password i URL-en.

Går du direkte til http://fma.no/ kommer du til http://fmandal.com/. Dersom du vil lage en offentlig URL-forkorter kan du selvsagt sette opp et skjema der i stedet for videresending.

Nå mangler det bare at Tweetie 2 kommer for Mac også, slik at det blir mulig å bruke egne bildetjenester og URL-forkortere derfra også.

Redigert 28.04.2010: Etter å ha lagt inn OS 4 Beta 2 på iPhonen min oppdaget jeg at guiden ikke var helt perfekt. La i dag til lenke til installasjonsinstruksen for Twitter2Press, og endret URL-en jeg hadde oppgitt for API-et til YOURLS – der manglet det nemlig en «l».

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published.

*

© 2022 Fredrik Mandal

Theme by Anders NorenUp ↑