Fredrik Mandal

Små biter av verden – som jeg ser dem

På teppet

For en drøy uke siden var det en ordkunstfestival her i Bodø. Andre steder ville de kanskje ha kalt det en litteraturfestival, men festivalsjef Johnny S. Johansen synes at ordkunstfestival låter bedre.

«Word Art» heter festivalen, og jeg ble hyret av Avisa Nordland for å dekke Bjørneboe-aften. Bokbad med Tore Rem som har skrevet boken «Sin egen herre», første del av en biografi om Jens Bjørneboe, og musikalsk underholdning i Bjørneboe-drakt av Anne Grete Preus.

Tore Rem beskrev en svært spesiell mann, og Klassekampen seg merke i mine formuleringer rundt akkurat det.

For de som ikke vet det, Klassekampen, eller KK som jeg liker å kalle avisa, har en spalte på side 3. Den heter «På teppet». Der siterer de hver dag andre aviser. De gjør narr av andre aviser. Ofte er det svært underholdende, og da jeg bodde sammen med en som abonnerte på KK leste jeg den spalten omtrent daglig.

Uansett, tirsdag 20. oktober ble jeg kalt inn på KKs teppe. Slik så det ut:

Faksimile: Klassekampen, tirsdag 20. oktober 2009

Faksimile: Klassekampen, tirsdag 20. oktober 2009

Det høres jo veldig spesielt ut, og siteringen er korrekt og ordrett. Men den neste setningen, den som forklarer det hele, var jo selvsagt ikke tatt med i KK. Slik så det ut i Avisa Nordland dagen før:

Faksimile: Avisa Nordland, mandag 19. oktober 2009

Faksimile: Avisa Nordland, mandag 19. oktober 2009

Jeg har såvidt diskutert dette med festivalsjef Johansen i etterkant (det var han som gjorde meg oppmerksom på det hele), og vi ser vel ikke helt likt på denne saken. Mens han mener at jeg har misforstått det hele, mener jeg fortsatt å ha grunnlag for det jeg skrev, og at det var slik Rem ordla seg.

Jeg får vel sende en e-post til Rem selv og høre hva han mener om saken.

Uansett, moro var det at KK siterte meg, selv om jeg kanskje synes det er helt greit at de krediterte Avisa Nordland og ikke meg personlig.

4 Comments

 1. Strålende. Selv har jeg heller ingenting imot å ta ting ut av kontekst for å score et billig poeng, at KK forfekter like løssluppen integritet gir meg håp for min profesjonelle fremtid.

 2. Åssen klarer du å hevde at det er grunnlag for det du skrev? Er vel en en åpenbar forskjell på selvmord og selvmordsforsøk…?

 3. Her fungerer ikke "tatt ut av kontekst"-gambiten. Du skrev "gjennomførte (…) sitt første selvmord". Det er en selvmotsigelse og elendig norsk — _særlig_ i konteksten du forsøker å ro deg i land på. Riktig ord her er "selvmordsforsøk".

  @fjordball: Hva mener du med innlegget ditt? Om du mener dette er "løssluppen integritet" fra KKs side, så får du trolig lite å gjøre i din "profesjonelle framtid".

 4. For det første, jeg er fullstendig klar over at det er en stor forskjell på et «selvmord» og et «selvmordsforsøk».

  Etter å ha skrevet dette innlegget sendte jeg en e-post til Rem, og spurte om hva han mente. Dette er svaret jeg fikk:

  «Hmmm. Morsom sak. Og beklager at jeg har ledet deg ut i fristelse her. Men jeg er redd du gikk litt lenger enn meg. Jeg sa ikke at "Bjørneboe gjennomførte sitt første selvmord som 13-åring", og altså var det ikke helt "slik Rem ordla seg". Jeg påpekte at han selv bruker ordet "selvmord" om dette "selvmordsforsøket". Og så spekulerer jeg i hva han kan ha ment med det.»

  Det var det jeg forsøkte å få fram, men jeg ser jo at jeg ikke lyktes særlig godt med akkurat det.

1 Pingback

 1. Kreativbloggen

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published.

*

© 2022 Fredrik Mandal

Theme by Anders NorenUp ↑