Åpent brev til Branns supportere, spesielt medlemmer av Bataljonen.

OPPDATERING: Brevet sto på trykk i Bergens Tidende samme dag som jeg publiserte det her. Se nederst i innlegget.

Det er synd at søndagskvelden mandagskvelden på stadion ble som den ble. Sportsklubben Brann spilte en kamp som til tider var meget god. Erik Huseklepp scoret sitt første hat trick i eliteserien. Kaptein Eirik Bakke strålte med sin tydelige fair play-profil.

Fra Branns gullfeiring på Festplassen i 2007. Foto: Augneblinken / Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)

Fra Branns gullfeiring på Festplassen i 2007. Foto: Augneblinken / Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)

At Eirik Bakke slo til en motspiller bare én gang i en hodeduell og nærmest virket panisk opptatt av at laget skulle framstå hederlig er gledelig. Dessverre var det ikke dette som fikk prege kampen. Kampen ble preget av de som satt på tribunen, og der tapte Brann kampen så det suste.

SK Branns supportere gjorde nemlig alt det de kunne for at fair play skulle være et glemt begrep denne kvelden. Med fandenivoldsk innsats gikk de inn for å bue ut alle Odds spillere. Glemt var det faktum at voksne mennesker skal være rollebilder for barn. Glemt var det at at fotball er en lek, og glemt var det at tilhengerne skal støtte laget sitt, ikke bue ut motstanderne. Glemt var tribunekultur, glemt var fair play.

Tenk for en stemning det hadde vært på stadion dersom Brann-supporterne hadde brukt all sin energi på å heie fram og støtte de røde. I stedet buet og pep de hver gang en Odd-spiller hadde ballen. De buet til og med da Brann spilte ballen tilbake til Odd etter at Odd hadde spilt den ut fordi en Brann-spiller lå nede.

Publikum våknet først til liv da det gjensto noen få minutter av kampen, etter at Odd hadde redusert til 2-3. Hadde supporterne brukt energien på samme måte hele kampen hadde det blitt en positiv opplevelse. I stedet omdefinerte de begrepene «usportslighet» og «dårlig tribunekultur».

Bataljonen hadde rigget opp et stort banner før kampstart: «Ekte usportslighet har et navn: Fagermo». Etter mandagens kamp kan vi stryke Fagermo, og heller skrive Bataljonen.

OPPDATERING: Jeg sendte dette brevet til Bergens Tidende mandag kveld, rett etter kampslutt. Siden jeg ikke hørte noe fra BT regnet jeg med de ikke kom til å trykke det, og jeg la det derfor ut her onsdag. Fredag kveld gjorde jeg et søk på navnet mitt i databasen «Retriever Research» for å finne en artikkel jeg hadde skrevet, og da oppdaget jeg at BT hadde hatt brevet på trykk samme dag som jeg la det ut her. Det sto som en liten enspalter på første debattside onsdag 30. september 2009, og de hadde til og med rettet feilen i første linje for meg. Nice. (03.10.09 – har også lagt til lenker.)