Fredrik Mandal

Små biter av verden – som jeg ser dem

Et PDF-eksperiment – og veien videre?

Jeg har nå i en periode forsøkt meg på å lese Trønder-Avisa (T-A) i PDF-format. Selv om jeg bor i Bergen har jeg stor interesse av Trønder-Avisa, blant annet av følgende grunner:

 1. Jeg er fra Steinkjer, hvor T-A har sitt hovedkontor. Jeg liker å følge med på det som skjer der hjemme.
 2. Hadde jeg vært papirabonnent frykter jeg at avisa hadde kommet først dagen derpå – det gjør i alle fall Fædrelandsvennen her i huset.
 3. Jeg skal jobbe for T-A i sommer, og vil være godt forberedt når jeg starter i jobben i midten av juni.

Derfor har jeg ordnet meg et PDF-abonnement på T-A. Prissettingen skrev jeg om i forrige innlegg, så det skal jeg ikke bruke mer tid på nå. Dette er en oppsummering av en uke med PDF-lesing.

For det første, jeg er glad i papiraviser. John Einar Sandvand (@JohnEi) tvitret faktisk om PDF-aviser mens jeg skrev dette, og han oppsummerte sin erfaring av VG og Aftenposten på PDF slik:

@JohnEi oppsummerer

@JohnEi oppsummerer

«Not as nice». Jeg stemmer i, det er ikke like bra. (Papir vs. PDF, ikke nett vs. papir). Det føles ikke like bra. Hvorfor?

En papiravis har to motstående sider. En sak er ofte spredd over disse to sidene, gjerne både overskrift og bilder. På skjermen lar ikke dette seg lese. Skal man se begge sidene, blir teksten uleselig (både på 13,3-tommers MacBook-skjerm (1280×800) og 32-tommers ekstern skjerm (1280×720)). Jeg er klar over at dette har med størrelse og oppløsning å gjøre, men selv med større skjerm/bedre oppløsning vil det ikke gi samme følelse som papir.

For å kunne lese, må jeg zoome. Da blir teksten lesbar, men bare deler av en side synlig. For å bla bruker jeg «hand tool», slik at jeg kan dra meg rundt. Det fungerer, men ikke godt.

Noen spørsmål dukker opp i hodet mitt. Vil dette bli bedre f.eks. på en Amazon Kindle DX? Jeg har ikke troen. Som Carsten Pihl (@carstenhp) påpeker, er PDF et format mest for utskrift, ikke skjerm. En PDF-utgave er ikke tilpasset skjermen, og heller ikke på en Kindle vil du få plass til to sider samtidig. Ergo mye fram og tilbake og klabb og babb.

Det neste er spørsmålet Carsten Pihl kom med i tvitringen jeg lenket til ovenfor. «Er det ikke bedre med web?» Nei, papir har sine fordeler. En av disse er merverdisakene, som jeg skrev om i innlegget «Fremtidens medier». En annen ting, som kanskje mest gjelder for region- og lokalaviser, er notiser. Og bursdager, hilsninger og dødsannonser. Disse er ikke tilgjengelige på samme måte på nett, der er i alle fall jeg prisgitt overskriftene og de viktigste sakene. Småsaker leser jeg stort sett bare på papir.

Det tredje spørsmålet er om det er nødt til å være slik. Hvorfor kan man ikke lage en «tilpasset utgave» av papiravisa for oss som faktisk ser fordelene PDF har over nettavisene? Det perfekte hadde vært om «arket» blir snudd 90 grader, slik at vi får breddeformat. Men det er ikke nødvendig, det holder å holde hver sak til én side. Med det mener jeg selvsagt overskrifter og bilder, ikke nødvendigvis saker som sådan. Behold notisene og alt det andre som gjør at vi heller vil lese papiravisa enn nettavisa.

På den måten tror jeg faktisk aviser kan tjene penger, spesielt hvis det blir laget i et lesebrettvennlig format. Automatiske nedlastinger, avisa er klar til å leses på lesebrettet når man setter seg ved frokostbordet. Og et PDF-abonnement teller like mye i opplagstallene som et vanlig abonnement, har det blitt meg fortalt. Vinn-vinn-vinn-situasjon. Litt mer arbeid på desken, men det sparer de fort inn på trykkekostnadene dersom konseptet blir populært og faktisk får gjennomslag.

Og til sist – momsfritak for PDF på samme måte som papiraviser. Selvsagt.

4 Comments

 1. "En annen ting, som kanskje mest gjelder for region- og lokalaviser, er notiser. Og bursdager, hilsninger og dødsannonser. Disse er ikke tilgjengelige på samme måte på nett"
  Man jo spørre seg hvorfor? Svaret er vel at de tviholder på å ha noe unikt innhold så dem fortsatt selger papiraviser.

  Nå har jeg ikke fått prøvd Kindle DX, skulle gjerne gjort det. Men man skal ikke stirre seg blind på oppløsning på to så ulike teknologier som e-blekk og LCD. E-blekk er mer som å lese en avis/bok enn hva som er tilfelle med LCD.

  De aller fleste (eller skal vi si alle?) norske aviser som tilbyr PDF er bare en PDF-utgave av nøyaktig det samme som blir sendt til trykkeriet. Det jeg har sett av bilder fra Kindle DX presentasjonen ser ut for å være egne utgaver av avisene som er med for DX og da vil nok også bli en annen opplevelse å lese dem.

  • Kommentarene om oppløsning gjelder kun for skjerm, ikke for lesebrett. Jeg har ikke prøvd lesebrett selv enda, men jeg har likevel tro på konseptet.

   PDF-utgaver av norske aviser er, som du sier, nøyaktig det samme som blir sendt til trykkeriet. Jeg har i alle fall ikke hørt om noen avis som har en egen PDF-utgave, men hvis noen vet av en avis som har dette hadde det vært fint om noen kunne legge igjen en lenke her.

   Men notiser – jeg tror ikke notiser egner seg for nettet. En nettavis er basert på at du trykker på en sak fordi du har lyst til å lese mer om hva som ligger bak overskriften. I en avis får du alle sakene åpnet for deg, og du oppdager svært ofte at det er interessante saker du aldri ville ha trykket på i en nettavis. Bare ved å la blikket gli over sakene, oppdager du kanskje noe som gjør at du leser saken likevel – selv om den ikke fanget oppmerksomheten din med en gang. Det er en av grunnene til at jeg fortsatt har troen på papiravisa – og det som kan bli dens arvtaker, lesebrettavisa.

   • Norske nettaviser er svært ensformige, de ligner veldig på hverandre omtrent alle sammen. Overlesset av bilder, omtrent bilde for hver eneste artikkel. Ser man på de store utenlandske nettavisene så er de veldig forskjellige fra de norske. Hvorfor det mon tro lurer jeg veldig på, ja bortsett fra at mange aviser har samme eier og samme publiseringssystem hvor omtrent det bare er gjort noe med farger og logo.

    Nettaviser trenger også å fornyes, spesielt de norske, du sier at alle sakene er åpnet for deg i en papiravis, jeg har ikke svaret, men et anerledes nettavis design hvor en også tar i bruk "ny" teknologi som AJAX og Comet kunne nok gitt deg en annen opplevelse også på nett.

    • Eller ny teknologi som NYTimes' Times Reader 2.0. Den inspirerte meg! http://fmandal.com/2009/05/er-det-fremtiden-vi-se… Når får vi se noe lignende i Norge?

     Forøvrig er det kjedelig at så mange norske nettaviser stort sett har like design, på mange er det bare fargene som er annerledes. Dette gjelder spesielt lokalaviser, men kanskje tanken er at du bare leser én lokalavis på nett?

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published.

*

© 2022 Fredrik Mandal

Theme by Anders NorenUp ↑