Noe av det som har plaget meg mest med å ikke ha en aktiv blogg i det siste, er at jeg ikke har kunnet bidra nevneverdig til den store kampanjen som startet i februar. Det var en kampanje for å få folk til å kvitte seg med det Dagbladets kommentator Jan Omdahl kaller «nettleser-dinosauren». Det startet med en twitter-melding fra Erlend Schei i Finn 11. februar 2009, og tok fort av. Teknisk Ukeblads nettsjef Anders Brenna er svært aktiv. Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Røys Grande støtter kampanjen, til og med Microsofts toppsjef Steve Ballmer støtter den. Så godt som alle større nettaviser i Norge og utallige andre nettsteder støtter den.

Det handler selvsagt om å bli kvitt Internet Explorer 6. Fra mine dager som aktiv webutvikler husker jeg godt hvor mange timer jeg brukte på å få ting til å se bra ut i monsteret.

Og det handler ikke, som enkelte IT-ansvarlige har påstått, om «dynamisk reklame». Det handler tvert imot om tre ting:

  • Din egen sikkerhet
    Internet Explorer 6 har ikke vært oppdatert siden 2001. Mye har skjedd siden den tid, og antallet sikkerhetshull som finnes – og som ikke har blitt tettet – tørr jeg ikke tenke på. Internet Explorer 6 utsetter deg for fare på internett, oppgrader nå!
  • Samfunnsøkonomi
    Utallige timer blir brukt på å tilpasse webprosjekter til en nettleser som ikke følger standarder. Mange, mange, mange timer.
  • Brukeropplevelsen
    Riktig, din egen opplevelse av internett. Ta for eksempel fmandal.com – her har det ikke blitt kastet bort tid på å få siden til å se bra ut i en nettleser fra 2001, og derfor ser det heller ikke bra ut hvis du bruker Internet Explorer 6.

Hva venter du på? Oppgrader i dag!

Teknisk Ukeblad har en fin samling artikler om emnet, hvis du fortsatt ikke er overbevist. Det finnes også en oppsummeringsartikkel fra 18. februar 2009, også denne i Teknisk Ukeblad. Der er noen av de som var med på dugnaden først listet opp. Noen av de største som er med nå er Finn.no, NRK Beta, Teknisk Beta, NRK, yr.no, Teknisk Ukeblad, VG Nett, Dagbladet, Aftenposten, etc.

Så, hva skal du oppgradere til? Min personlige favoritt er Firefox, men føl ingen tvang. Alt er bedre enn Internet Explorer 6, til og med Internet Explorer 7 (eller helst Internet Explorer 8). Men i prioritert rekkefølge vil jeg anbefale: