Fredrik Mandal

Små biter av verden – som jeg ser dem

Les mer i papiravisa

Avisa jeg har jobbet for tidligere, og skal jobbe for igjen i sommer, Trønder-Avisa, har en lei tendens til å spare «merverdisakene» jeg skrev om tidligere til papiravisa. På nett legger de ut en smakebit, og teksten «les mer i papirutgaven». For meg som bor i Bergen, og som ikke har lett tilgang til papirutgaven, er dette ganske frustrerende.

I dag var jeg vitne til noe nytt. I en sak, som forøvrig er så trist på så mange måter at jeg ikke har tenkt å kommentere den verken den ene eller andre veien (eller lenke til den, for den saks skyld), står følgende tekst nederst:

Les mer i lørdagens papirutgave av Trønder-Avisa.

Du kan også kjøpe avisa i PDF-format.

For første gang har jeg sett en påminnelse om at du også kan kjøpe avisa i PDF-format. Da er det bare to ting som mangler.

Det første er at det i teksten lenkes til den siden hvor du kan kjøpe PDF-avisa. Det er ingen vanskelig sak å legge inn, og gjør det mye enklere for oss som leser avisa på nett å faktisk kjøpe PDF-avisa.

Det andre er at det ikke koster like mye å distribuere PDF som papir, likevel er utsalgsprisen akkurat den samme. Dette gjelder vel ikke bare Trønder-Avisa, men sikkert også andre aviser som selges gjennom buyandread.com. Koster det ikke mer å trykke og distribuere papir enn PDF? Koster det ikke mer å sende papirutgaven fra Steinkjer til Bergen hver dag, enn det gjør å sende meg en PDF? Likevel er både løssalgsprisene og abonnementsprisene akkurat de samme.

Har jeg gått glipp av noe, eller er det systemet som er skeivt?

2 Comments

  1. Når jeg blogget om priser på PDF vs papir på min gamle blogg i 2005 http://blog.senikk.com/2005/04/22/prising-av-avis… så var det aviser på det tidspunktet som til og med var dyrere på PDF enn papir!

    Nå har jeg lite peiling på hva det koster per papiravis i trykking og distribusjon, men noe av det man sparer med digital distribusjon går tapt i betalingsløsningen. Buyandread skal ha sitt også, så hva sitter avisene igjen med per PDF-salg mon tro…

  2. Jeg vil tro du har helt rett. Både Buyandread og PayEx skal vel ha sin del av kaka. Hvor mye dette er vet jeg ikke, men det hadde det vært interessant å vite. Jeg får gjøre litt undersøkelser og se om jeg kan finne noen tall, da dette er et meget interessant poeng i denne diskusjonen. Skal sende noen e-poster og se hva jeg kan finne ut.

    Forøvrig er jeg glad for at vi i alle fall har kommet så langt at det ikke er dyrere å lese på PDF enn på papir.

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published.

*

© 2019 Fredrik Mandal

Theme by Anders NorenUp ↑